Jak zdrowy jest czosnek?

Czosnek – dla jednych jego aromat jest nie do przyjęcia, dla drugich to obowiązkowy składnik w kuchni. Jakie właściwości lecznicze ma czosnek? Na co pomaga? I dlaczego tak intensywnie pachnie?

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jego moc lecznicza jest naprawdę imponująca. Ząbek czosnku zawiera wiele witamin oraz mikro- i makroelementów, które rzadko występują w innych warzywach czy owocach. Spożywany regularnie skutecznie chroni przed infekcjami.

Jest gatunkiem pospolitym, rośnie prawie w każdym klimacie. To znany od wieków środek w leczeniu naturalnym. Poznaj jego niezwykłe właściwości i polub się z czosnkiem.

Czemu czosnek jest zdrowy?

Surowy czosnek jest źródłem wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obróbka termiczna niszczy większość z nich, dlatego jedzenie surowego czosnku jest najbardziej korzystne dla naszego organizmu.

Czosnek zawiera:

  • flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych,
  • witaminy z grupy B i C,
  • sole mineralne potasu, wapnia, selenu, kobaltu, chromu,
  • związki siarczkowe działające bakteriobójczo.

Niepozorny czosnek kumuluje w sobie niezwykłą moc prozdrowotną. Wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu jesiennego przeziębienia, jak i poważniejszych infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Reguluje ciśnienie krwi i pracę układu krążeniowego, zmniejsza zmiany miażdżycowe. Działa oczyszczająco na układ trawienny i krwionośny. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające, opóźniając proces starzenia. Pomaga zapobiec chorobie nowotworowej.

Opis działania czosnku brzmi jak reklama farmakologicznego cudu. Te wyjątkowe właściwości lecznicze są dla nas dostępne na wyciągnięcie ręki, i to za grosze! W czym tkwi sekret czosnku?

Zdrowy czosnek dzięki allicynie

Intensywny aromat czosnku jest nie do podrobienia. Swój zapach czosnek zawdzięcza allicynie – siarkoorganicznemu związkowi o działaniu antybiotycznym. Właściwości prozdrowotne tej substancji są równie silne co jej zapach.

Co ważne, allicyna powstaje w czosnku dopiero w wyniku jego krojenia lub miażdżenia! Dlatego jeżeli chcemy skorzystać z pełni możliwości leczniczych, jakie daje czosnek, musimy odpowiednio potraktować go nożem lub wyciskarką.

 

Co zabija zapach czosnku?

Po zjedzeniu choć odrobiny czosnku intensywny zapach i smak zostaje z nami (i naszym otoczeniem) na długo. Związki lotne siarki nie są trawione, ale wydalane wraz z oddechem. Jak zatem pozbyć się zapachu czosnku?

Poleca się zjedzenie jabłka lub natki pietruszki. Jeżeli chcemy zneutralizować ostry aromat w trakcie posiłku, danie z czosnkiem popijajmy mlekiem lub czerwonym winem. Pomocne bywa gryzienie ziarenka kawy.

Aby pozbyć się czosnkowego zapachu z dłoni, np. po przygotowaniu posiłku, wystarczy umyć dłonie pod bieżącą wodą, pocierając ręce metalową łyżeczką lub widelcem.

Naturalne antyoksydanty oraz właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyrakowe i uodparniające sprawiają, że czosnek jest tak zdrowym i wyjątkowym warzywem, dlatego w naszej kuchni powinien zagościć na stałe.

3 lata ago

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *